Geen categorie

Een interessant gesprek…

26 april 2016

Vandaag mocht ik mijn eerste Algemene Vergadering bijwonen met de Ministre Consul. Het was een vergadering van de internationale organisatie OSS (Observatoire du Sahara et du Sahel) waaraan België mocht deelnemen. Gezien Belgie nog geen lid is van deze organisatie heeft ze aan ons gevraagd om de vergadering bij te wonen en een verslag door te sturen. Op basis van onze waarnemingen zal Brussel beslissen of België lid zal worden.

De vergadering was in het algemeen oké, niet echt mijn ding omdat het veel te gedetailleerd was en ik niet genoeg kennis schikte om mijn eigen visie te kunnen formuleren. Of Belgie lid moet worden laat ik aan de professionals over. Maar het was niet de vergadering die me dit worddocument deed openen om mijn gedachten even te ordenen, het was eerder het contact met de mensen, en meer specifiek met een bepaalde persoon, dat me bijbleef.

We zagen in de verte al het kaartje Belgique op tafel staan en namen samen plaats naast de vertegenwoordiger van Soedan. De Consul stelde zichzelf eerst voor en vervolgens was ik aan de beurt (ik word altijd afgevaardigde/attachée genoemd en nooit stagiaire omdat dit een negatieve connotatie kan hebben op zulke bijeenkomsten).

“Voila, l’attachée de l’ambassade de Belgique.” De man kijkt me verbaasd aan.

“You’re Belgian?” vraagt hij en knipperde verbaasd met zijn ogen.

“Born and raised” zeg ik trots. Het blijft even stil terwijl hij me nog steeds verbaasd aanstaart.

“But you’re Moroccan?” vraagt hij dan. Ik knikte.

“Yes, Moroccan, born in Belgium.”

“You know, there is a lot of diversity” onderbreekt de Consul ons nadat hij ook doorhad dat de Soedanese man dit concept maar niet kon begrijpen.

“Look, he is so confused” zeg ik lachend terwijl de man nog steeds in shock leek te zijn.

“Yes, but you have the Morrocan nationality?” Ik knikte en maak hem duidelijk dat ik de dubbele nationaliteit heb. De consul en ik kijken elkaar lachend aan en vervolgens schudde ik mijn hoofd. Waarom iemand uit Soedan dit concept van diversiteit maar niet kon begrijpen was voor mij een grote vraag.

Na de vergadering spreekt hij me aan.

“You speak Arabic?” Ik leg hem uit dat ik Berbers ben en dus de Arabische taal niet machtig ben. Wel maak ik duidelijk dat ik Standaard Arabisch aan de unief heb gestudeerd en nog steeds aan het onderhouden ben.

“You’re French?” vraagt hij dan. Ik schud mijn hoofd en zeg dat ik Nederlandstalig ben. Zijn ogen verwijden zich en hij kijkt me verrast terwijl hij een opsomming maakt van de talen die ik beheers. Hij lachte daarbij.

“You think that’s funny?” vraag ik niet-begrijpend. Hij lachte weer.

“No, I don’t think you are funny, but just this concept of an Moroccan working at the Belgian embassy.” Ik snap het nog steeds niet… Wat er zo vreemd is? Vind het juist geweldig en heel mooi als iemand twee nationaliteiten heeft. Hoe die twee samensmelten en van jou de persoon maken die je bent. Wanneer ik rond mij keek en de verschillende nationaliteiten aan tafel zag, Frankrijk, Italie, Tunesie, Algerije, Mauritanie,… die op dat moment samen kwamen en d.m.v. de Franse taal communiceren om samen te werken zodat ze van deze wereld een betere plek kunnen maken, kon ik dit alleen maar toejuichen. Iedereen zat daar om haar/zijn land te vertegenwoordigen, ongeacht de afkomst en dat is iets dat gewoon moet kunnen.

Ik denk dat de vertegenwoordiger van Soedan eerder problemen had met mijn geloof. Zijn echte vraag was: hoe kan een hoofddoekje oftewel een moslima, een Westers land zoals België representeren? Dat was volgens mij de oorzaak van zijn verbazing en iets dat hij niet kon vatten.

Achjaah, ik kan er best om lachen, vond het grappig en was zeker niet beledigd zoals ik me misschien had moeten voelen. Jammer genoeg dat niet iedereen openstaat voor diversiteit. Dit is in ieder geval een gesprek dat ik niet zo snel zal vergeten!

Tot de volgende

xxx

13115724_10209240746396843_895681181_n (1)

Only registered users can comment.

  1. Althans hahaha je reacties op hem waren cool, hij daarentegen heeft gwn een bekrompen gedachtegang uit de jaren 0. En issues mer zichzelf ouwe Soedanees. You rock girl! Trots op jezelf zijn?

    1. Haha toen ik dit vertelde aan mijn moeder zei ze dit ook. Vrouwen hebben geen rechten in Soedan en het land staat nog ver achter, daarom dat hij zo verbaasd was 😀 hahaha

  2. Heel goed opgenomen met die Soedanese man. Verbaast mij ook wel dat hij zo in shock was en België associeert met Frans :s what the hell. Ben nog steeds van mening dat “buitenlanders” ook aardig goed kunnen discrimineren!!!

Geef een reactie