Geen categorie

Hart Verloren

3 maart 2016
Je moet je inloggen om de content van deze pagina te kunnen zien

Only registered users can comment.

 1. Je verhaal roep verschillende reacties bij me op. Studeren in Marokko. Alleen. En dat op 21-jarige leeftijd. Wauw. Daar heb ik respect voor. Ik weet niet waar jij het lef vandaan haalt maar please give me some.

  Ook ik zou namelijk graag out of my comfort zone willen stappen en niet gaan doen dat niet vanzelfsprekend is. Iets doen, omdat je dat wilt en niet omdat, dat van je verwacht wordt.

  Tot die tijd hou ik me zoet met jou verhalen..
  Je bent een inspiratie. Bedankt!

  1. Ja ik was best volwassen en zelfstandig op die leeftijd en ik had gewoon het lef om dit te doen. Natuurlijk had ik in het begin mijn twijfels, maar ik heb er nooit spijt van gehad. Zo’n ervaring verandert je als persoon en je gaat anders naar de wereld kijken. Ik kan het gewoon iedereen aanraden om te doen. Echt een top top ervaring

 2. Jij leeft echt een droom. Het lijkt allemaal zó mooi, ik zie het al helemaal voor me! Nou heb ik een vraag, had deze reis nou iets met je studie te maken of was het onafhankelijk? Ik kan door dit gelezen te hebben al helemaal niet wachten om naar Marokko te gaan!

  1. Ja in het kader van studie. Ik was voor Vertaler-Tolk aan het studeren en moest iets doen om mijn Arabisch te verbeteren. Elke unief biedt een Erasmusprogramma aan naar verschillende landen. Voor Arabisch had je de keuze tussen Egypte en Marokko. Mijn huidige reis voor mijn stage staat volledig los van mijn studie en is iets dat ik als extra doe om mijn opties een beetje te verkennen en om te netwerken daar in Marokko. Zeker omdat de ambassadeur vaak meetings en vergaderingen heeft met de ministers enzo, is dit een unieke kans voor mij om contacten te leggen.

 3. Ik heb het met zoveel plezier gelezen. En op sommige punten begrijp ik zo goed wat je voelt. Reizen is echt zo iets moois. En ik denk als je eenmaal smaak te pakken hebt, dat je alleen maar weg wil blijven.

  Ik heb vorig jaar 3 maanden stage gelopen in dubai/abu dhabi. Mooiste tijd van mij leven. Als ik dat zeg tegen mensen, dan denken ze vaak aan vrijheid/plezier en alles wat erbij komt bij een ‘vakantie’. Maar het was zoveel meer. Eerste paar weken heb je inderdaad nog soort vakantie gevoel en denk je dat je binnenkort weer weg bent, maar al snel verandert dat en besef je dat je hier nog wel even bent.
  Het was zo’n een mooie ervaring.. Ik raad het echt iedereen aan om weg te gaan tijdens je studie als dat mogelijk is. Je groeit in alle opzichten.
  Tussen dubai en marokko is er natuurlijk verschil, maar ook zie ik toch overeenkomsten. Dubai is zo ver ontwikkeld, maar wat lopen ze tegelijktijd achter. Zoveel corruptie.. En dat in gezondheidzorg. Ik was er heilig van overtuigd dat ik dat zou veranderen… Maar met de tijd begon ik te denken zoals zij…

  Ik riep weleens tegen vrienden daar dat ik geen moeite zou hebben met terug naar huis gaan.. Maar het doet nog steeds pijn en ik mis elk stuk ervan. Ik ga zeker terug!!

  1. Jaa klopt, soms voelt het meer als vakantie dan studie of stage. Dat had ik in Maorkko ook, maar dat komt gewoon door de cultuur. Er is niet zo’n grote werkdruk aanwezig zoals hier. Wauw Dubai <3 Dat zal wss een topervaring geweest zijn!
   Ja Dubai is op vlak van infrastructuur enorm ontwikkeld, maar ze laten de belangrijkste zaken links leggen. Ook Marokko doet dit. Ze hebben geld om in gezondheidszorg enz te investeren, maar doen dit niet, jammer. Het kunnen zo'n mooie en prachtige landen worden en niemand die dan zal twijfelen om in Belgie/Ndl te blijven 😀

 4. Wauw wat een geweldig stuk! Zowel qua manier van schrijven als de inhoud!

  Wat een dappere en verstandige keuze van jou om naar het buitenland te gaan om te studeren. Zoals je beschrijft, verrijkt het je enorm en leer je zo ontzettend veel, je groeit echt als mens. Alleen al door het leggen van contacten met mensen van over heel de wereld.

  Ik kreeg echt even het gevoel dat ik scenes van uit een film of verhaal aan het bekijken was haha. Zag alles echt voor me! Wat een enorm leuke tijd zeg. Dat is idd het goeie leven haha, in de zon aan zee studeren en in de zon les volgen, wat wil een mens nog meer 😀

  Enorm tof dat je ouders je ook zo stimuleerden mashalah! Dit is enorm belangrijk. Wanneer je als vrouw ouders en later een man hebt die je begrijpen en je motiveren/stimuleren om je wensen te doen uitkomen en je dromen achterna te gaan, dan geeft dit zoveel kansen en vrijheid.

  Zelf heb ik spijt dat ik tijdens mijn studie niet naar het buitenland ben geweest, nu ik je verhaal lees, nog extra haha. Heb wel met plannen rondgelopen en poging gedaan, maar het is er niet van gekomen helaas. Ik ben inshalah wel van plan om in de (nabije) toekomst als vrijwilliger naar het buitenland te gaan om daar te werken en later inshalah projecten te realiseren.

  Marokko staat daarbij ook uiteraard bovenaan mijn wishlist, aangezien hier onze roots liggen en het ook een beetje als een soort verplichting voelt. Maar ik kamp met de problemen: ‘waar te beginnen? heb geen connectiess’ en ook ik spreek als Berber de Arabische taal niet..Tijdens mijn uni-tijd heb ik getracht Arabisch als 2e studie ernaast te doen maar dit viel te zwaar uit helaas. Ik hoop inshalah in de loop van dit jaar wel met een cursus Arabisch aan te vangen. Bij mijn begrip en spreken ook het voornamelijkste probleem, de basic qua schrift is er wel hamdulilah..

  Zo heb vast een heel verhaal getypt haha. Houd ons op de hoogte van je belevenissen tijdens deze ervaring! Keep up the good work, moge Allah alles waar je naar streeft, voor je vergemakkelijken!

  1. Owja wat ik nog wilde toevoegen: wat enorm jammer zeg dat je in België niet tot dezelfde conclusie hebt kunnen komen in je middelbare schoolperiode: dat personen los van religieuze en culturele achtergrond toch zoveel met elkaar kunnen delen en een hechte vriendschap kunnen hebben. Hier in Nederland is dat op veel plekken hamdulilah anders. Zelf ben ik opgegroeid in de Randstad in een dorp. En tuurlijk kan ik niet ontkennen dat er geen rascisme of onderscheid is (en de tijd waarin we nu leven is ook anders dan die 10 jaar geleden, toen was het nog veel minder erg eraan toe haha).

   Mijn beste vriendinnen in die periode waren joods, Jehova Getuige en Hollandse christenen of atheïsten. Ze hebben me altijd geaccepteerd, ook toen ik halverwege de middelbare school besloot mijn hijab te gaan dragen.

   Ben blij dat je dit wel hebt kunnen ontdekken over de grenzen van België en dat je dit inshalah ook zult ervaren in België zelf.

   Ik zal ophouden met typen, misschien denk je wel ‘get a room yourself :P’ haha xxx

  2. Welke studie heb je gedaan? Je kan altijd na je studie op je eentje gaan natuurlijk, zoals ik nu doe met mijn stage. Dit doe ik ook op zelfstandige en vrijwillige basis en niet meer in het kader van mijn studie. Heb ook helemaal geen connecties. Heb gewoon dit letterlijk ingetikt in google: ‘stage belgische ambassade rabat’ en kwam toevallig op een vacature en zo heb ik mijn plan getrokken. Wie niet waagt… niet wint. Kijk naar je interesses, zoek dingen op en zo zal je uiteindelijk iets vinden dat je interesseert.
   Geloof me, ik spreek ook geen woord Arabisch ondanks mijn studies, maar ik ga er nu aan werken. Ik ben ook van plan om vrijwilligerswerk te doen in een of ander weeshuis of vrouwenhuis, dat is voor mij de perfecte manier om Arabisch te leren. Heel veel mensen hebben ook zo die taal geleerd door vrijwilligerswerk te doen en zich te begeven onder de mensen ipv naar school te gaan. Dus ik gooi die grammaticaboeken weg en ga die taal gwn praktiseren. Dat is gewoon zo met elke taal, moet je gwn spreken met native speakers

 5. Super leuk om te lezen. Een van mijn goals is het Arabisch ook leren beheersen zodat ik de Koran begrijp zonder Nederlandse vertaling erbij.

  De Arabische taal is mooi, en al helemaal als je het begrijpt en kunt spreken.❤️

  Wat mooi om te lezen dat je in Marokko lessen hebt gevolgd met mensen van verschillende afkomsten. Lijkt me een super gave ervaring. Je kunt veel van elkaar leren vooral die diversiteit die er dan heerst. Love it.

  Ik heb dat nu namelijk ook op school. Ik studeer sinds dit jaar in Amsterdam. Ik merk gelijk dat ik hier veel meer mensen zie van verschillende afkomsten, vooral in mijn klas. En ik leer elke dag wel wat bij. Alhamdoulilah

  Je hebt me nu echt aan het denken gezet hoor. Arabisch studeren in Marokko? Well That sounds great to me. ?

  Ik volg je trouwens ook op Instagram. So keep us up to date naar je ervaringen van nu.?

 6. Ik heb pas nu echt tijd genomen om je liefde voor Marokko te ontdekken Door je verslag te lezen. Ik nam me iedere keer voor om eindelijk eens de tijd te nemen om husniya te leren kennen achter de scherm. Virtueel ken ik je enkel als die schrijfster van bare ur soul en release ur soul evenals de schrijfster van je nieuw verhaal. Maar om te beseffen dat we het te maken hebben met een wereld vrouw zou ik zeggen, en iemand met een talenknobbel is een understament fur sich. Ik vind het fijn te weten dat je je hart verloren hebt aan je vaderland. Ik kan me dus helemaal vinden in je woorden als je vertelden over de vakantieperiode en dat je als Marokkaan meestal zelf een afkeer heb jegens je vaderland en cultuur. Je hebt het juist aangehaald. Het is eenmaal de stempel die ons land cultuur krijgt door media en door individuen, zoals nu tegenwoordig met de islam omgegaan word. Je leert pas je cultuur en land pas waarderen wanneer je open minded bent en bewust zelfs op zoek gaat naar informatie. Ik kan een heel verhaal gaan beginnen typen over je verslag maar ik Denk niet dat je daar op wacht.

 7. woooww ma sha Allah! echt een mooie ervaring. Ik zou dat ook echt willen, om mijn berbers 1000000x beter te maken en om arabisch te leren al denk ik dat ik het dan moeilijker word voor mij aangezien ik geen 1 woord arabisch kan hahahahha. maar echt super goed van je. Woon je nu dan echt officieel in Rabat of gewoon weer voor 6maanden? en wat is je insta?

  xxx

 8. Ik vind het heel leuk om jouw ervaringen te lezen. Je neemt ons echt mee in jouw verhaal. Ik ben benieuwd hoe jij je nu voelt.. Heb je nu ook heimwee of valt het dit keer mee.
  Heel veel succes daar!
  Xx

Geef een reactie